Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2007 17:05 - Болно ми е
Автор: ady Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4909 Коментари: 27 Гласове:
0



Много ми е болно. За пореден път ще се оплаквам тук, ама така  се случва.Знам, че децата могат да бъдат жестоки,  но не мога да го разбера.  Дъщеря ми е едричко  и пълничко дете. Даже по скоро едро от колкото пълно. Преди два дни е отказала /избягала/ от физическо защото не може да прави коремни преси и децата и се смеят. Имам идея, ще играя с нея гимнастика у дома. Винаги съм я учила да е отстъпчива към другите, да не е агресивна, онзи ден обаче едно дете я е ударило и тя е отвърнала. последствията са- едно наказание. Най лошото от всичко е, че това го разбирам не от нея, а от баба и. Лоша майка ли съм или просто детето не иска да ме тревожи. Колко ми се иска да е второто.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - Айде сега ...
24.02.2007 17:18
... лоша майка! Да не съм те чула да прави такива предположения! Като я учиш да е отстъпчива сигурно я е било срам да си признае. А и отстъпчивостта трябва да има граници, нали? :)
цитирай
2. ady - Благодаря
24.02.2007 17:22
Слънчо, май в момента имам нужда от точно това.:)
цитирай
3. ady - Силве
24.02.2007 17:53
знаеш че го правя , просто тя не заслужава такова отношение, направо ми се плаче.(:
цитирай
4. анонимен - Детската психология е
24.02.2007 20:29
есна бездна. Трудно е...
Още по-трудно е в едно сакато и комплексирано общество като Ганьовското...
Споко, общувайте като приятели :-)

Поздрави
цитирай
5. bamby13 - Ади, мила
24.02.2007 20:31
прави са Слънчевото цвете и Силвето. Важното е че детето има и чувсвтвува любовта и подкрепата ти. Безкрайно несправедливо е че "другарчетата" и се опитват да я нараняват.Кураж и на двете ви!
цитирай
6. pill - ***
25.02.2007 08:32
според мен не е искала да те разочарова. да ти е жива и здрава сладуранката, без такива моменти не може :)
цитирай
7. alexbg - Deteto te obi4a
25.02.2007 10:24
Badi priqtelka s neq .Decata naistina sa mnogo otmastitelni ,no i mnogo 4uvstvitelni .Sega zapo4vat da opoznavat sveta razli4en ot tozi,koito roditelite im predstavqt i taka sami si izgragdat za6titni staeni za da mogat da se spravqt sas situaciite.i ZA NEQ SI NAI DOBRATA MAIKA :)))))
цитирай
8. ady - Благодаря
26.02.2007 09:03
за съпричастността на всички.Лека и успешна седмица ви пожелавам:))))
цитирай
9. sis - :):):)
26.02.2007 11:59
с характер е момичето, щом е ударило. След като са я наказали обаче, тя сигурно си мисли, че това е лошо...та за това не ти е казала.
Незнам. Децата са сложно нещо. Просто едно предположение от моя страна. Със сигурност не можеш да си лоша майка.
Хубава седмица и на теб :):):)
цитирай
10. elguapo - Много добре даже е
26.02.2007 15:02
направило детето. Колкото по-рано се научи да се защитава само, толкова по-малко психо-белези ще му останат, когато порасне.
цитирай
11. innkka - Искала си да получиш съпричастност ...
26.02.2007 15:40
Искала си да получиш съпричастност с този пост и си я получила с всичките коментари.

Не ти ли се струва, че ти самата имаш голяма доза вина за това, че детето ти примерно не може да прави коремни преси? Никога не си ли я подтиквала към някакъв спорт или дори някакви спортни занимания? За мен липсата на двигателна култура е нещо недопустимо и изобщо как може някой родител да не осъзнава колко е важно това за детето му, за здравето му, за цялостното му развитие! Спортът и движението не са някакво празно занимание, губене на време, а напротив - те са дисципллина, воля, организация и ... живот! Защото движението е живот. Това е старо клише, но явно има много хора, които са далече от осъзнаването му.

Не може да се каже, че си лоша майка. Какви са тези генерализирания, обобщения? Обаче вместо да ти е болно, очевидно има какво да направиш, за да промениш някои неща. Не знам на колко години е дъщеря ти, но на колкото и да е, трябва С ТВОЯ ПОМОЩ тя да научи, че на този свят има много несправедливости, които не винаги човек може да победи, дори и да е в правото си, но на които може да се противопостави по определен начин. Колкото по-бързо приеме реалността и се научи да се справя с нея, толкова по-добре. Тя рано или късно ще "научи" всички уроци, но къде си ти тук в този процес? - да я учиш да е отстъпчива към другите?
Мисля, че нещо не си на прав път, дано да греша, но по-важно е ти да осъзнаваш колко голяма и отговорна е твоята роля в това, на което учиш детето си...
цитирай
12. ady - Да сигурно си права
26.02.2007 15:56
но дъщеря ми е на 5 години, а за едно дете на тази възраст мисля, че има достатъчно двигателна култура. Просто някои упражнения и се отдават по трудно. Колкото до отстъпчивостта, не мисля, че е лошо качество. Благодаря за мнението:)
цитирай
13. anahata - Прочетох постинга
26.02.2007 19:23
и коментарите. Първоначално се впечатлих от коментара на nnkka, който действа като студен душ. Но в рационалността на гледната й точка има логика. Макар че аз бих намерила друг изказ за мнението си, ако беше в този дух.
Ади, nnkka е права, че не бива от този случай да си правиш генерални изводи и да се самообвиняваш. Дали е дете ил зрял човек, всеки от нас има нужда да премине през различни преживявания, за да се научи кога да се бори и кога да отстъпи. Имай предвид, че и занапред ще има ситуации, за които детето ти ще предпочете да сподели с друг, а не с теб. И в това няма нищо лошо. Все пак си получила информация за случката. Покажи на дъщеричката си по начин, който намериш за уместен, че външния вид не е единствения критерий по който трябва да оценяме себе си и другите.
цитирай
14. ady - Анахата
27.02.2007 09:03
Съгласна съм с теб.Неведнъж сме си гворили, че не е важен външния вид, а това което е вътре в него.
цитирай
15. comfy - Като изключим начина,
27.02.2007 14:25
по който е казано, това на innkka като коментар е най-подходящо за избор на стратегия на действие, но не е ръководство за действие - може би защото innkka не е знаела възрастта на детето ти.
Личното ми необвързващо никого и с нищо мнение е, че стратегически трябва да използваш казаното от innkka, но на практика да го претвориш в... игра!!!
ИГРАЙ С ДЕТЕТО СИ ПОВЕЧЕ, КОЛКОТО МОЖЕШ ПОВЕЧЕ!!
Чрез игрите може да се предаде ВСЯКАКВА ИНФО и възпитателни трикове!!!;)

Поздрави и успех, Ади! ;)

И не се кори и коси - поиграй с детето си, от това идва чувството ти за вина - че не й отделяш достатъчно време... ;)*
цитирай
16. chochy - не се самообвинявай. Аз не съм ро...
27.02.2007 14:42
не се самообвинявай.Аз не съм родител,но работя с деца непрекъснато.При това деца от различни възрасти.Понякога децата са жестоки едно към друго.И как да не бъдат,когато всичко край тях е такова.Моето скромно мнение е ,че не е искала да те притеснява.И не мисля,че си лоша майка-учиш я на добри неща.А това ,че е отвърнала на удара с удар,показва че усвоява разумно-не винаги е добре да обръщаш другата буза.Дори това да струва наказание.
цитирай
17. ady - Комфи
27.02.2007 14:54
сигурно е така, забързани в ежедневието си не отделяме достатъчно време за игра, choshy, може би наистина е така, но ме е яд на така наречената детска жестокост.
цитирай
18. chochy - то си е за ядосване. Уви, не всички ...
27.02.2007 14:58
то си е за ядосване.Уви,не всички родители мислят така...Ама няма училища за родители.
цитирай
19. ady - Мисля че
27.02.2007 15:00
училището за родители са самите деца, е не винаги , но понякога.
цитирай
20. tumnokosa - И аз да се включа.
27.02.2007 15:35
Доста се чудих какво да кажа.От една страна няма лоши деца ,има изнервени родители.От друга страна в никакъв случай не бих искала да се чустваш лоша майка,защото не си такава.Имайки в предвид ситуациите в които ме поставя моето отроче съвсем отговорно казвам,че детето си е реагирало съвсем адекватно.А от личен опит добавям че,хлапетата имат нужда от приказки с нас родителите,игри,изобщо всякакъв контакт,така че ако успееш да отделяш време за нея ,и се държиш като приятелка ще видиш че всичко си е наред.
цитирай
21. ady - Права
27.02.2007 15:40
си Тъмнокоске, опитвам се и може би успявам.
цитирай
22. gantree -
27.02.2007 20:06
чудесно е, че имаш петгодишна дъщеря, но не мога да разбера защо очакваш останалите петгодишни да се отнасят към нея като възрастни, като хора със своя, вече изградена ценностна система;
петгодишните са се отнесли към неумението й типично по детски, като едни малки човечета, които все още не знаят какво е "добро" и какво е "зло"; не знам дали знаеш, но дори и според Църквата човекът не е отговорен за постъпките си до седмата си година;

според мен тя не е трябвало да бяга, и е лично твоя отговорност правилно да й обясниш това; вероятно знаеш добре, че с бягство от нещата нищо няма да се получи; добре е да й го обясниш сега, отколкото по-късно.

за споделянето с баба й - тя със сигурност търси човек, с който напълно спокойно да споделя нещата си, най-вече затрудненията, както е в случая;
ако е избрала за това баба си, това не е неин проблем.

поздрави
цитирай
23. krasi7 - Не се притеснявай......
28.02.2007 20:57
.......от това, че е споделила с баба си. Те дечицата винаги чувстват там по-сигурна закрила. А ти съчетай при нея отстъпчивостта и толерантността със съхраняването на личното достонство. Ще се получи!
цитирай
24. angar - Макаренковки!
02.03.2007 23:47
Ама сте едни Макаренковки! От нищо нещо направихте! Че какъв проблем има тука? И двете неща, които е направило момиченцето, са хубави: и това че е отвърнало на удара - нали не то първо е ударило! - и това че не се е оплакало на майка си! Пък даже и това, че е избягало от физическо - не всеки е способен на такова геройство!
цитирай
25. ani101 - милото детенце,
06.03.2007 10:32
сигурно се е страхувала да ти каже за наказанието.
Може би трябва да намери баланса между това да е отстъпчива и да не позволява да и се подиграват.

А за физическото , мисля че и учителите трябва да се по- адекватни. Децата нямат еднакви физически възможности и това не трябва да им срива самочувствието.

Желая ти успех в разрешаването на ситуацията.
цитирай
26. ady - Благодаря
06.03.2007 12:49
Ани, мисля, че вече въпроса е решен. Като всеки друг проблем- всяко чудо за три дни.Приятен ден:)))
цитирай
27. ani101 - :) чудесно!
06.03.2007 23:14
:) чудесно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ady
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1063953
Постинги: 223
Коментари: 1877
Гласове: 21029
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол