Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2006 11:53 - Специално за Бамбола
Автор: ady Категория: Лични дневници   
Прочетен: 949 Коментари: 1 Гласове:
0




БОЗА Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно. Предлагаме ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.
 
 
БОЗА
Необходими продукти
  • 5 л вода
  • 2 чаши брашно
  • 2 чаши захар
  • 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне: Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
 
 
 
 Закваска за бозата
Необходими продукти
  • 1-2 лъжици препечено брашно
  • 1 чаша хладка вода
  • 1 лъжица захар
Приготвяне на закваската: Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква. Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто (с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.
За да станете добър бозаджия, очевидно трябва да експериментирате.  Да ти е сладко:)))))



Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bambola - eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeyyyyy
25.10.2006 01:28
mersi mersi, strahotna si, niama nachin shte varim boza.
Napravo me razplakvate, dnes edin turchin mi se zveri dokato mu obiasniavam kakvo tarsia i nakraia kazva che ...toi takiva raboti ne pie.....kakvi hora po sveta Boje. naistina blagodaria.

Zasega nauchih edno mestence v Paris kadeto prodavat :))) da vidim kade mie po-blizko, ama mai shte varim. Adski sam poshteliva :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ady
Категория: Лични дневници
Прочетен: 786819
Постинги: 223
Коментари: 1877
Гласове: 21025
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол